關於臺灣電影數位博物館

關於本站

「國家電影及視聽文化中心」是我國唯一典藏影視聽資產專責行政法人機構。以強化影視聽資產典藏研究修復推廣、實現資產公共化任務為宗旨。為「國際電影資料館聯盟」(FIAF)正式會員,前身為財團法人「國家電影中心」及「國家電影資料館」,成立迄今已逾四十年。

在14座片庫中典藏計有電影膠片約2萬部、影視聽文物逾20萬件,自2008年起開始數位修復業務,至2019年高階數位掃描171部,合作修復42部,自主修復8部電影。致力於透過數位修復技術搶救保存影音檔案,以影視聽媒介保存記憶、典藏歷史。

Taiwan Film and Audiovisual Institute (TFAI) is the only administrative institution in Taiwan dedicated to preserving national audiovisual heritage. TFAI's core mission is to preserve, restore, research and promote Taiwan's audiovisual heritage, aiming to make its holdings available to the public. As a member of the International Federation of Film Archives (FIAF), TFAI has over 40 years of history, formerly known as “Taiwan Film Institute (TFI)” and “Chinese Taipei Film Archive (CTFA)”.

TFAI's vaults hold around 20,000 titles of film prints and more than 200,000 film and audiovisual related material. Since 2008, TFAI (then CTFA) began undertaking the tasks of film preservation and digital restoration, culminating in the high-res digital scanning of 171 titles, the collaborative restoration of 42 titles and in-house restoration of 8 titles until 2019. TFAI continues to play a significant role in preserving Taiwan's audiovisual heritage through digital restoration efforts, in order to preserve our history and memory.

關於開放博物館

「打開」隔閡與侷限,讓所有藏品在數位博物館群中自由流通,彼此豐富。
秉持共享、共創的精神,中央研究院數位文化中心打造開放博物館,提供典藏單位與民間藏家線上典藏與展示空間,
運用策展模組與工具,結合自己與其他藏家的藏品,於開放博物館的平台上創建全新的數位主題館。

包羅萬象的典藏

以中央研究院的研究領域與既有數位典藏成果為基礎,來自博物館與私人蒐集的典藏在這裡彙整,包讓您得以盡情探索與創造

精采絕倫的展覽

運用數位文化中心歷經多年研發的各式線上展示工具,讓您能夠從多元的視角與觀點,訴說精彩故事